Mathias Gillberg!

Ett styrt beteende, bra eller dåligt?

Är det bra eller dåligt med Styrt beteende?

Först och främst kanske vi ska reda ut den lilla detaljen vad ett Styrt beteende är och vad jag associerar det med.

Ett styrt beteende är när olika faktorer styr hur du ska reagera eller agera i vissa situationer. Det är alltså inte dina känslor eller ditt medvetna som styr allt. Utan det är främst Bakomliggande orsaker, eller yttre faktorer såsom grupptryck eller annat som påverkar ditt agerande.

En människa som lider av exempelvis svår Depression eller Ångest har jättesvårt att hantera deras agerande. 

Men, vi människor, vi har väldigt komplicerade faktorer som gör att vi har väldigt olika beteenden. Men, Hundar då? Hur ställer vi oss i frågan kring Hundens beteende om det är styrt eller inte?

 

  • Du ska ut och kissa
  • Ät mat nu
  • Gör inte si
  • Gör inte så

 

Hmm..ja med största sannolikhet så har hunden här ett väldigt styrt beteendemönster, som Vi önskar och Vill att dom ska ha. 

Jag tänkte prata lite nu om hur man kan göra en enkel kompromiss mellan Hunden och Dig!.

 

Se till Hunden

Japp, det är den första viktiga biten. Se och lär hur hunden fungerar. Hunden lider av mycket mer än vi vet och tror. 

Men här ska ni inte bara se ett mönster hos hunden som kan vara allt från att dom busar energiskt med andra hundar och går Jättebra ihop med många andra.

Man måste vända på kotletten och se den andra sidan, alltså Grundorsaken till detta beteende genom: 

  • Varför blir hunden såhär?
  • Hur ofta händer det?
  • Vad händer under tiden?

Om hunden anses vara utåtagerande, så ligger det en grundorsak i botten. Alltså, självaste utåtagerande biten är inte orsaken, det är ett symtom på hunden. Om ni tittar på Ceasar Millans klipp som jag länkar nu, så får ni se hur han konfronterar en hund med väldigt aggressivt beteende. Men se också Hur han gör, han Konfronterar hunden. Alltså han tar Kommandot över allt. Han låter sig inte vikas för hunden. https://www.youtube.com/watch?v=RHeqcWB6LnE

 

Rumsrenhet

Ja vi kan diskutera en annan sak, som jag delvis haft problem med gällande mina hundar. Nämligen Rumsrenhet. Vad menar vi med det? Det är väl självklart att hunden kissar och bajsar ute när man går ut? Nope. Glöm det. För hunden är ingenting självklart förrän du visar bestämt: Det här är det som gäller.

Om du bara ger med dig en liten stund och försöker förstå vad hunden gör, ja självklart kissar och bajsar inne, men Varför den gör det...så kommer du att kunna hantera träningen mycket bättre.

Försök att vara smidig och titta under promenaderna på hunden och se: Hur beter den sig här ute? Normalt? Gulligt? Spatserande? Nosar?...finns mycket att fråga kring.

 

Jag tränar för jag vill

Jag tränar mina hundar för att jag har ett genuint intresse för det och jag brinner för detta med mental träning och fokus. Jag vill alltid hitta en kärna till ett beteende, och det passar Ypperligt med hundar. Katter är djur man aldrig kan ge sig på och försöka förstå!

Om ni har några tips eller om ni har problem med en hund så kan ni kommentera här nedan så ska jag försöka vägleda er i hur ni ska hantera det enklast för er egen del!

 

 

 

 

Tjingeling// Gillbergmathias

 

 

 

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas